top of page
  • Foto van schrijverJohan Boef

AI to the rescue!
Hoe een gecompliceerde armbreuk mij verder hielp in het gebruik van kunstmatige intelligentie in mijn journalistieke werk.


Eén enkel wedstrijdje skeelerde ik dit seizoen. Een marathonnetje, omdat mijn trainingsgroep dat zo graag wilde proberen de trainer te verslaan. Er is natuurlijk niks mooier dan dat. Maar na 13 rondjes lag ik op het asfalt. Nog voor ik overeind kwam, voelde ik al dat het mis was: mijn pols bungelde net eventjes iets te los ten opzichte van mijn onderarm. Dankzij de geweldige mensen van mijn club, SVO Oudewater, werd ik keurig de ambulance ingewerkt en naar het ziekenhuis gebracht.


De röntgenfoto liet zien dat de botten van mijn onderarm als een stel broze soepstengels waren gebroken. De chirurg noemde het vooraf aan de operatie een 'uitdaging', maar na drie uur en 20 minuten zaten er twee keurige titanium platen opgeschroefd. De revalidatie kon wat mij betreft beginnen. Maar dat is dus niet zo makkelijk. Bij een dergelijke gecompliceerde breuk moet die rechterarm eerst zes weken volledige rust krijgen, voordat ik überhaupt met serieuze hersteloefeningen aan de slag kan.


Aan de slag met kunstmatige intelligentie

Intussen moest natuurlijk het werk wel gewoon door. Even los van de financiële noodzaak hou ik er ook niet van om stil te zitten. Dus vier dagen na de crash kroop ik onhandig achter mijn computer en begon aan mijn eerste verhaal. Typen met links, dat kon ik natuurlijk nog, dus in de basis was er nog wel wat mogelijk. Maar even los van de RSI die ik zou oplopen als ik alleen met links zou werken, schiet dat natuurlijk ook niet op. Dus ging ik aan de slag met een gereedschapskist die ik de afgelopen maanden uitgebreid had gevuld.


Cursus AI

Ik ben al een tijdje enthousiast bezig om kunstmatige intelligentie in te zetten voor mijn journalistieke werk. Ik heb uitgebreid geëxperimenteerd met geautomatiseerde sportuitslagen, heb het gebruikt voor research, zette het in om unieke invalshoeken te bedenken en gebruikte het als een redactionele check op mijn eigen stukken. Ik vond het zo leuk dat ik deze kennis eigenlijk wel wilde delen en besloot een cursus in elkaar te zetten, waarbij ik tekstschrijvers en journalisten op weg kan helpen met het gebruik van AI. Die cursus had ik natuurlijk al lang af willen hebben, maar mijn gretigheid om met verschillende leuke klussen aan de gang te gaan die zich opdrongen en dan nu die gebroken arm, zorgden ervoor dat de afronding even op zich liet wachten.


Met één hand even snel

En dan zijn die gebroken botten een klassiek geluk bij een ongeluk. Want was het gebruik van generieke AI in mijn werk tot nu toe vooral experimenteel en af en toe praktisch, dat is nu volledig omgedraaid en dus praktisch met een beetje experiment. Het begint al met de basis. Met goede spraakherkenningssoftware en simpelweg de dicteerfunctie van Apple en een nabehandeling met ChatGPT en Google Bard, was ik bij mijn derde krantenverhaal alweer volledig op snelheid. Het hele proces kostte me, met slechts één hand, evenveel tijd als voorheen met twee handen. En dan ben ik nog maar net écht begonnen.


Effectiever werken met AI

Het zijn eigenlijk mijn hele simpele toepassingen van generieke AI, maar het bewijst voor mij dat het ook op een relatief simpel journalistiek basisniveau een enorme sprong voorwaarts kan opleveren. En nee, AI neemt naar mijn mening niet volledig de rol van de journalist over. Het helpt je veeleer processen te versnellen en mee te denken, wat bovenstaand voorbeeld onderstreept. Dat stelt je bijvoorbeeld in staat stelt om juist unieke content te gaan maken, om juist bij de unieke spreker langs te gaan en daar meer de tijd te nemen, of om juist die research te doen die een mooi diepgaand verhaal soms nodig heeft. Om juist het verhaal te maken dat een robot (in ieder geval voorlopig) nog niet kan maken.


Zo'n ongeluk laten zien dat onder druk alles vloeibaar wordt. Ik moest noodgedwongen naar andere wegen zoeken en kon op basis van een paar maanden voorwerk al ontzettend veel winst boeken door gewoon slim met bestaande toepassingen om te gaan. En nu helpt het me vervolgens om die cursus zo snel mogelijk af te krijgen ;-) Zodra het zover is laat ik dat natuurlijk weten in dit blog, net als het helingsproces van die kapotte onderarm. Ik hou jullie op de hoogte. En heb je zelf ervaringen op dit gebied, dan zou ik het erg leuk vinden die terug te lezen in de comments. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor tips!86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page